• Böbrek taşı neden olur?

    Böbrek taşı neden olur?

    -Böbrekte idrar ile birlikte atılan elementler idrar içinde belli pH ve ısı düzeyinde eriyik halinde bulunurken, idrar içindeki konsantrasyonlarının artması ile doyma noktası aşılır ve kristalleşme başlar. İşte bu olaya süpersaturasyon denilmektedir ki taş oluşumunun en önemli mekanizmasıdır.

    Kristaller le birlikte oluşan çekirdek üzerine toplanma ve biraraya gelmeler devam ederek taş meydana gelir. Tabi olarak bu taş oluşumunu engelleyici inhibitör eksikliği, metabolik ve anatomik bozukluklar taş oluşumunun ana nedenleridir.

  • Böbrek taşları nasıl oluşur?

    Böbrek taşları nasıl oluşur?

    -İlk olarak süpersaturasyon ile başlayan süreçte kristalleşme ve ardından presipitasyon (kristallerin eriyik içinde dibe çökmesi) ile devam eder, bu aşama inhibitörlerin etkisi ile önlenebilir. Bundan sonraki aşama ise artık kristalizasyonun başladığı ve inhibitörlerin çok az etkili olabildiği safha formation product safhasına geçilir. Bu safhaya geçişte idrar pH değişiklikleri, idrar yolu enfeksiyonları, anatomik bozukluklar, tümörler gibi kolaylaştırıcı faktörler rol oynamaktadır. Bu safhadan sonra bir araya gelip toplanma ve çekirdek oluşumu takip eder. İşte bu kristaller normal şartlarda 3-5 dakika içinde böbrek içindeki idrar kanalına, 5-10 dakika içinde mesaneye ve 3-8 saatte de büyümeden dışarı atılırlar. Bu yüzden çok su içilmesi ve günlük idrar miktarının artırılması herkesin üzerinde hemfikir olduğu gibi taş oluşumunu engelleyen en önemli tedavidir.

  • Laserle böbrek taşı ameliyatı böbreğime zarar verir mi?

    Laserle böbrek taşı ameliyatı böbreğime zarar verir mi?

    -Endoskopik olarak çok ince aletlerle yapılan bu ameliyatta adeta böbreğe dokunmadan sadece taşa odaklanarak laser teknolojisi ile taşı kum haline getiriyoruz. Böbreğe zarar verme söz konusu değildir. Fakat aletin içinden sürekli izotonik su veriyoruz görüntüyü sağlamak için, bu nedenle böbrek ameliyat sonrası bir miktar gerilmekte ve ameliyat sonrası ağrıya sebep olabilmektedir, bunu önlemek için ameliyat sonunda böbreğe geçici bir stent yerleştiriyoruz. Bu ameliyatta hekim tecrübesi çok önemlidir, tecrübeli ellerde böbreğe en az zarar veren tedavi yöntemidir.

  • Laserle böbrek taşı ameliyatında vücudumda yara izi olacak mı?

    Laserle böbrek taşı ameliyatında vücudumda yara izi olacak mı?

    -Hayır bunun olması söz konusu değildir, doğal idrar kanalının içinden çok ince endoskopik aletlerle böbrek içine girerek yaptığımız bu ameliyatta vücutta yara izi olmamaktadır.

  • Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma riskim var mı?

    Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma riskim var mı?

    -Prostat ameliyatlarında istatiksel olarak %1-2 böyle bir ihtimal bulunmaktadır. Fakat bu ihtimal birazda size uygun ameliyatın seçilmesi ve hekiminizin tecrübesi ile alakalı bir durumdur. Böyle bir durumda dahi yüksek olasılıkla bu sorunun üstesinden gelmekte mümkündür.

  • Prostat ameliyatı sonrası erkeklik gücümde bir azalma olabilir mi?

    Prostat ameliyatı sonrası erkeklik gücümde bir azalma olabilir mi?

    -Prostat ameliyatını idrar kanalının içinden çalışarak yapıyoruz. Sinirler prostat kapsülünün dış kısmından geçmektedir. Dolayısıyla dikkatlice yapılmış bir prostat ameliyatında teknik olarak böyle bir durumun olması söz konusu değildir. Fakat eğer sizin mevcut kapasiteniz sınırdaysa prostat ameliyatı veya başka bir ameliyat geçirmeniz böyle bir durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Fakat doktorunuz tedavinizi düzenleyecektir.

  • MR-füzyon prostat biopsisi ne demektir?

    MR-füzyon prostat biopsisi ne demektir?

    -Multiparametrik prostat MR ile prostat içindeki tümörlü dokuyu tespit edip MR görüntüsünde tümörlü dokuyu işaretledikten sonra Ultrasondaki görüntüyle birleştirilerek direk kanser şüpheli kitleden biopsi alıyoruz. Böylece yanlış negatif sonuç oranımız azalmakta, teşhiste isabet oranımız yükselmektedir. İleri teknoloji içeren bir yöntemdir, Avrupa Üroloji Birliği bu yöntemi önermektedir.

  • Mesane tümörü nedeniyle ameliyat oldum, hastalığım tekrarlayabilir mi?

    Mesane tümörü nedeniyle ameliyat oldum, hastalığım tekrarlayabilir mi?

    -Mesane tümörleri %50-60 oranında tekrarlar ayrıca %35 0ranında ilerleme gösterir. Bu nedenle ameliyat sonrası tekrarlama ve ilerlemesini önlemek için mesane içine ilaçlama yapmaktayız. Periyodik aralıklarla sistoskopi kontrolleri şarttır, kontrolde tekrarlama tespit edildiğinde tekrar kapalı yöntem ameliyat ile tümörü çıkarıyoruz. Aslında bütün bu yaptıklarımız mesane koruyucu tedavidir. Mesaneyi çıkarmadan kontrol ve tedavilerle hastanın yaşamını idame ettirmesini sağlamaktayız. Bu nedenle sistoskopi kontrollerinin aksatılmaması hayati önem arz etmektedir.

  • Sistoskopi zor bir işlem midir?

    Sistoskopi zor bir işlem midir?

    -Hayır zor bir işlem değildir, endoskopik alet teknolojisindeki gelişmeler bu işlemi oldukça kolaylaştırmıştır. İnce fleksıbıl yumuşak bir endoskop ile 2-3 dakika süren oldukça kolay bir işlemdir.

  • 1 yıl önce evlendik çocuğumuz olmuyor, eşimde varikosel tespit edildi, varikosel ameliyatını olsak çocuğumuz olur mu?

    1 yıl önce evlendik çocuğumuz olmuyor, eşimde varikosel tespit edildi, varikosel ameliyatını olsak çocuğumuz olur mu?

    -Varikosel erkek kısırlığının en sık sebeplerinden biridir, varikosel sperm sayısını ve kalitesini bozmaktadır, ayrıca da gebelik oluşsa bile çocukta doğumsal anomaliler ve düşüklere yol açabilmektedir. Erkekte testiste küçülme ve testesteron yetmezliğine de yol açabileceğinden varikoselin mutlaka tedavi edilmesini önermekteyiz.

  • Varikosel tedavisi nasıl yapılmaktadır?

    Varikosel tedavisi nasıl yapılmaktadır?

    -Varikoselin tedavisi ameliyattır. Özellikle mikrocerrahi ile yapılması ameliyat başarısını oldukça yükseltmekte ve ameliyatın yan etkilerini minimuma indirmektedir. Mikrocerrahi varikosel ameliyatında tecrübeli bir hekim seçilmesini önermekteyiz çünkü bu yöntemde gerçek mikrocerrahi eğitimi almış hekimler daha başarılı olmaktadır.

  • Sertleşme problemim var, ilaç tedavileri ile bu sorunum tamamen düzelebilir mi?

    Sertleşme problemim var, ilaç tedavileri ile bu sorunum tamamen düzelebilir mi?

    -Sertleşme sorunu erkeklerin korkulu rüyasıdır. Altta yatan sebebe bağlı olarak ilaç tedavileri ile düzelebilir. Örneğin eğer bu psikososyal bir sorun yada hormon yetersizlikleri ile oluşuyorsa ilaç tedavileri ile düzelebilir. Eğer penis damarlarında bir bozukluk sebebiyle oluşuyorsa sertleşmeye katkısı olan ilaçlarla anlık çözümler sunabilmekteyiz, bazen kalıcı penis protezi ameliyatları gerekebilmektedir.

  • Penis protezi ameliyatı zor bir işlem midir?

    Penis protezi ameliyatı zor bir işlem midir?

    -Hasta açısından zor bir işlem değildir. Sertleşme probleminin en başarılı ve kalıcı tedavisidir. Hekiminizin tecrübesine göre tek parça yada çok parçalı protezler yerleştirilmektedir. Her ne kadar protezden kaynaklanan yüksek maliyeti de olsa sağladığı psikososyal fayda ve saadet düşünüldüğünde çok faydalı bir tedavi yöntemidir.

  • Erken boşalma sorunu ilaçlarla kalıcı olarak tedavi edilebilir mi?

    Erken boşalma sorunu ilaçlarla kalıcı olarak tedavi edilebilir mi?

    -Üroloji polikliniklerine en sık başvuru sebebi olan bu problemin ne yazık ki mucizevi bir ilaç tedavisi yoktur. Geciktirici ilaç ya da tedavilerle uzun sürede (3-6 ay gibi) vücudun bir biyoritim ve alışkanlık kazanmasını sağlamayı amaçlamaktayız. Kendine güven kazanılması ve bu problemin çözümünde ana unsur olarak ön plana çıkmaktadır.